Assumburg 138, 2135BA Hoofddorp
Ma - Za : 09.00 - 21.00
+31 6 57 46 18 86
Het hormoonsysteem

Bij The Blueprint Journey weten we dat een gebalanceerd hormoonsysteem de basis is voor een gezonde fysiek. Bij een goede balans zit je lekker in je vel, en lekker in je lijf. Je bent in een spieropbouwende en vet verbrandende staat. Je slaat geen vet op waar je dat niet wilt en je voelt je sterk en fit. Wanneer je uit balans bent, merk je dat je vet opslaat op bepaalde plekken, het lastiger is om spiermassa aan te maken, en je voelt je minder lekker in je vel zitten.

Ons lichaam heeft ontzettend veel verschillende hormonen. Er zijn er wel 200 bekend. Maar er is veel dat nog niet goed is onderzocht. Bij The Blueprint Journey richten we ons op het balanceren van de 6 ‘belangrijkste’ hormonen waarmee we de lichaamssamenstelling verbeteren.

Dit zijn:

  • insuline
  • groeihormoon
  • cortisol
  • schildklierhormoon
  • testosteron
  • en oestrogeen

Al deze hormonen hebben invloed op elkaar. Je kan het vergelijken met het gezelschapsspel Onderuit, van MB. Als je aan het ene radertje draait, dan heeft dat invloed op de andere radertjes. Zo werkt dat ook met je hormonen. Als ik met het ene hormoon aan het werk ga, dan gaan de anderen mee.
Dus als ik aan insuline ga draaien, door bijvoorbeeld minder koolhydraten te eten en mijn training aan te passen, dan draai ik niet alleen aan insuline, maar ook aan groeihormoon. Want als mijn insuline hoog is, dan is mijn groeihormoon laag. En vice versa. Wanneer ik aan groeihormoon draai, door meer spiermassa te bouwen, dan verbeterd mijn insuline gevoeligheid en hoeft er dus minder insuline aangemaakt te worden wanneer ik koolhydraten eet. Een hoger groeihormoon zorgt weer voor een verhoogd testosteron. Omdat die ongeveer gelijk loopt met groeihormoon. Wanneer testosteron laag is, is groeihormoon dat vaak ook. En andersom. En zo zie je dat al die hormonen elkaar beïnvloeden. Als ik aan het ene knopje draai, draait de rest mee. 

Wat zijn hormonen?

Hormonen kun je vergelijken met sleutels. Ons lichaam is de hele dag bezig met het uitvoeren van acties en het stoppen van acties.

Bijvoorbeeld: ik heb koolhydraten gegeten, dus komt er bloedsuiker in mijn bloedbaan. Dat bloedsuiker moet naar mijn spieren.

Mijn bloedvaten hebben deurtjes waar bloedsuiker doorheen kan, maar die zitten standaard op slot.
De deur kan alleen maar open met de juiste sleutel. En dat is het hormoon insuline. Insuline komt in de bloedbaan en opent het slot op de deur zodat bloedsuiker daar doorheen kan.

En zo werkt het met alle hormonen. Het zijn sleutels die sloten openen of sluiten. 

Hoe worden hormonen aangestuurd?

Dat gebeurt door de hypothalamus en de hypofyse. Dit zijn twee klieren in de hersenen die als eerste belangrijk zijn voor de aansturing van je hormonen. Hiernaast zijn nog onder andere de schildklier, bijnier, de geslachtsklieren (teelballen en eierstokken), pijnappelklier en alvleesklier belangrijk.

Het werkt als volgt: de hypothalamus krijgt via bijvoorbeeld de zintuigen signalen binnen en reageert met het vrijgeven van een hormoon naar de hypofyse, die op zijn beurt weer in contact staat met andere klieren en deze aanstuurt om de juiste hormonen vrij te geven. Zo is je lichaam dus de hele dag door bezig met aanmaken en vrijgeven van hormonen, zodat je zo goed mogelijk functioneert en reageert op de invloeden om je heen. 

Wat als er genoeg hormonen zijn afgegeven?

Er vind een continue registratie plaats van ieder proces in het lichaam. Wanneer er een proces beëindigd moet worden, dan geven hormonen door middel van een feedbacksysteem weer een seintje dat er voldoende actie is uitgevoerd, of dat er een andere actie nodig is. Zoals in het geval van bloedsuiker. Wanneer je in één keer veel snelle suikers binnenkrijgt, moet er heel hard gewerkt worden om dat allemaal uit je bloedbaan te krijgen.

Dus er wordt veel insuline aangemaakt. Maar hierdoor kan het zijn dat de hoeveelheid bloedsuiker té snel daalt.

Ook dat wordt geregistreerd en actie op ondernomen. Er gaat een signaal dat de aanmaak van insuline moet stoppen, en er wordt glucagon aangemaakt. Een hormoon dat de lever het signaal geeft om daar opgeslagen suikers vrij te maken en af te geven aan het bloed, zodat je bloedsuiker weer op pijl komt.